hidup ku


Friday, 14 October 2011

Sabar !Assalamualaikum ! ari nie ana nak cite sikt pasal 'sabar' .. umm .. bila de masalah , 1st thing
kne wat msti kne sabar kan ? kalau x sabar msti bnde negetif yg berlaku an ? haaa ! sbab tu la
dikatakan sabar separuh dari iman .. kerna dgr sabar , iman kita makin kuat ! makin teguh ! kan kan ?
contoh ? nak contoh ek ? umm .. pe ek ? haaa !


Dengan sifat sabar ini, seorang guru mampu terus menjadi seorang guru walaupun berhadapan dengan ragam pelajar yang bermacam-macam karenah.

Dengan sifat sabar ini, seorang ibu mampu membesarkan anak-anak yang ramai walaupun ketika kecil, anak-anak biasanya sangat nakal dan tidak mendengar kata kerana mereka masih tidak mengerti kata-kata ibunya.
Dengan sifat sabar ini, hubungan persahabatan terus berkekalan walaupun kadang-kadang dalam bersahabat, kita selalu diuji dengan sikap rakan yang mengundang rasa kecil hati.
Dengan sifat sabar ini, ramai manusia telah berjaya menjadi orang hebat kerana berjaya melalui pelbagai kesusahan ketika menuntut ilmu.
Dengan sifat sabar ini juga, suami dan isteri terus bahagia menjalani kehidupan walaupun setiap pasangan biasanya akan diuji sepanjang berada di alam rumah tangga. Kata orang, 'sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri'.
haaa ! see ! dengan sifat 'sabar' , prkara positif yg berlaku .. kalau xde sifat 'sabar' , negetif yg akn berlaku .. contohnya


Tanpa sifat sabar,  bilangan guru akan berkurang kerana ramai orang yang tidak sanggup lagi menjadi guru untuk melayan kerenah pelajar yang kadang-kadang mengundang rasa marah dan sedih di hati.

Tanpa sifat sabar, anak-anak kecil akan membesar dalam keadaan yang tegang tanpa kasih sayang kerana tidak ada lagi sifat sabar dalam diri ibu bapa dalam sepanjang membesarkan anak-anak kecil yang masih tidak mengerti.
Tanpa sifat sabar, hubungan persahabatan tidak lagi seindah yang dirasakan sekarang kerana setiap orang tidak dapat bersabar lagi dengan sikap rakan masing-masing dan tiada lagi sifat sabar dalam diri yang mendidik hati berlapang dada dan saling memaafkan.
Tanpa sifat sabar, tiada lagi lahirnya orang-orang hebat kerana semua orang tidak sanggup menghadapi kesukaran ketika belajar dan berputus asa saat-saat diuji dengan kesukaran.
Tanpa sifat sabar, alam rumah tangga tidak akan bertahan lama kerana tiada lagi sifat sabar dalam diri pasangan masing-masing untuk bertolak ansur antara satu sama lain.
haaa ! betul x ? ;) jadi , jangn mengeluh kalau de masalah .. "Asyik sabar je ! penat dah sabar nie !" .. Allah x suke .. hadapi lah setiap ujianNya dengan sabar .. jngn mengeluh .. selamat menjalani ujianNya dengan tabah ;) .. ana nak berundur dulu .. assalamualaikum .. =D

sumber : I luv Islam <3
Sabda Nabi : " Ilmu itu milik Allah , barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah , Allah akan menggandakan sepuluh kali kepadanya " JOM SHARE =D

No comments:

Post a Comment