hidup ku


Saturday, 2 November 2013

Hidayah Allah ! Perlu Dicari atau Ditunggu ? Hmm ..


Assalamualaikum ! Alhamdulillah , bernafas lagi kita yer hari ini ^_^ dah lama sangat tak update post dalam blog ni .. sibuk memanjang .. InsyaAllah , lepas ni paling minima sebulan sekali ana update post .. 20/11/13 sudah nak stpm penggal 1 .. mohon sahabat semua doakan kami dipermudahkan untuk menjawab soalan dalam keadaan rilex dan selamba , InsyaAllah :) .. haaaaa ! apa benda pula irfan nak cerita hari ni ? kebelakangan ni , bila ana perhatikan home page di facebook , macam-macam benda sahabat update status .. kebanyakkannya pasal Hidayah Allah .. ada yang berbunyi negatif dan ada yang berbunyi positif .. negatif tu lagu mana ( macam mana ) ?

" aku ni bukannya tak reti pakai tudung , cuma perlukan masa untuk terima yang aku ni bertudung .. TUNGGU lah seru ( Hidayah ) datang dulu , baru aku bertudung .. "

" rilex lahh .. awal lagi nak bertaubat .. usia masih muda .. time ni lah nak enjoy ! TUNGGU tua dulu , baru cari agama ( Hidayah ) .. kan ? "

" solat ? TUNGGU lah dulu .. dapat Hidayah baru aku taubat .. apa susah ? "

yang positif macam mana pula ?

" aku berubah secara drastik .. semua terkejut dengan perubahan aku .. Hidayah milik Allah .. bila dapat peluang macam ni , aku kena jaga sebaik2nya .. terima kasih ya Allah "

" ada sahabat , non muslim masuk Islam .. dapat Hidayah Allah setelah cuba mencari kebenaran .. Allah Maha Penyayang .. Allah bantu hambaNya yang teraba-raba mencari kebenaran .. Subahanallah "

Manusia ni macam2 perangai .. ada yang buruk , ada yang baik .. bukan mudah untuk jadi baik .. tapi cukup mudah untuk jadi tidak baik .. bukan mudah untuk membina Masjid .. mengambil masa yang terlalu lama untuk menyiapkannya .. tapi cukup mudah untuk menghancurkan Masjid .. hanya mengambil masa tak sampai sehari untuk meruntuhkannya .. Tapi , manusia paling beruntung adalah manusia yang dapat Hidayah Allah sebelum mati .. walaupun dapat Hidayah sehari sebelum malaikat mejemputnya , ia adalah insan yang cukup beruntung .. 

Persoalannya , Hidayah Allah perlu dicari atau cukup sekadar tunggu tanpa usaha mencarinya ? Hidayah Allah ni ibaratkan duit .. kalau nak teruskan jalani kehidupan yang baik , usaha mencari duit yang banyak perlu ada .. kalau tak usaha , tak dapatlah duit .. Tapi ! kadang2 kita dapat duit macam durian runtuh .. menang cabutan bertuah .. tak semua yang dapat .. begitulah juga dengan Hidayah Allah .. ada manusia yang perlu mencari Hidayah dan ada manusia dapat Hidayah seperti durian runtuh .. Ada non muslim cari kebenaran .. Allah detikkan di hatinya untuk mencari kebenaran sehinggalah dia mengenali apa itu Islam .. 


sebenarnya , cukup hebat kesan Hidayah kepada seseorang .. cukup hebat .. berapa ribu manusia yang dari lahir lagi berstatuskan Islam tapi tak pernah kenal apa itu Islam ? " aku tak tahu apa itu rukun Islam , rukun Iman .. dan aku tak pernah tahu macam mana nak solat .. ".  Ada yang dah lama berstatuskan Islam tapi tak pernah kenal Rasulullah .. yang hanya dia tahu Rasulullah itu nabi utusan Allah .. berbeza pula dengan non muslim baru masuk Islam .. baru masuk Islam , dah kenal Rasulullah .. dah tahu macam mana ambil wuduk , dah tahu macam mana nak solat .. sebab apa ? sebab perasaan inginkan kebenaran .. itulah penagan kepada manusia yang dapat Hidayah Allah .. Ada seorang sahabat .. dari lahir lagi sudah berstatus Islam .. dulu pakaian mengalahkan pelacur .. tapi setelah mendapat hidayah Allah , penampilannya mengalahkan ustazah biasa ( berpurdah ) .. hebat bukan ? Subahanallah :)

" eh fan , ada tak tips macam mana nak dapat hidayah Allah ? macam best je .. mesti syok kan ? "

Tips ? hmm , apa dia ek ? haaaa ! usaha ! bukan hanya bercakap je .. ' aku nak berubah ! ' tapi harommm , tak ada usaha .. macam mana ek ? 

1. Sentiasa mendengar ayat2 Al Quran dan cuba cari makna ayat2 tersebut ..

2. Sentiasa dengar lagu2 yang mendidik jiwa .. tak kisah nashid atau apa .. lagu yang membuatkan anda makin dekat kepada Allah dan rindu kepada Rasulullah ..

3. Cari sumber inspirasi .. contoh ? cari seorang sahabat yang sentiasa menceritakan Islam kepada kita .. kerana sahabat macam ni , mampu bantu beri makanan rohani yang baik untuk kita ..

4. Sentiasa baca / tonton mengenai seseorang berkongsi bagaimana dia mendapat hidayah Allah .. contoh ? " Ini Kisahku " .. cuba search dekat pak cik google .. klik video .. ramai artis menceritakan bagaimana mereka mendapat Hidayah Allah .. ( kalau ada sahabat ingin berkongsikan pengalaman , boleh komen post ni .. untuk sahabat lain baca .. manalah tahu ia berguna InsyaAllah )

5. Mohon kepada Allah .. always doa " Ya Allah , berikanlah kami taufik dan hidayah serta bimbinglah kami ke jalan yang benar .. " .. doa dalam keadaan menghayati setiap perkataan yang ditutur ..

6. Sentiasa menjaga anggota badan daripada melakukan zina ( zina hati dsb )

7. Banyakkan bersyukur ! syukur apa yang ada pada kita .. " syukur alhamdulillah .. aku ada tangan , dia tiada tangan .. " " syukur alhamdulillah .. motor aku lagi sihat daripada motor pak cik tu " ..

8. Jaga solat ! :) pastikan cukup ! tak tahu ? boleh belajar kan ? ;)


Dan macam2 lagi .. kalau sahabat ada tips lain , boleh share tips tersebut dekat komen post ni .. mana lah tahu , tips tu mampu mengubah seseorang menjadi lebih baik ^_^ untung sahabat :) .. haaa ! kepada insan yang masih mahu tunggu hidayah Allah , fikir betul2 , " apa yang akan jadi kat aku di akhirat nanti jika Allah tak hadiahkan HidayahNya kepada aku sebelum malaikat jemput aku ? apa alasan aku ? " .. 

Kepada yang bakal / sudah mendapat Hidayah Allah , ingat ! cabaran ( ujianNya ) akan menjadi semakin mencabar .. nak masuk syurga bukan senang .. syurga adalah untuk insan yang benar2 layak .. InsyaAllah , ana akan ceritakan lebih lanjut mengenai " UjianNya " untuk post yang akan datang .. cukuplah sampai di sini dahulu , kalau panjang sangat , boring pula nak baca kan ? jangan lupa doakan kami yang bakal hadapi peperiksaan penting  ( SPM & STPM ) ^_^ Assalamualaikum =)

" Ya Allah , berikanlah kami taufik dan hidayahMu serta bimbinglah kami ke jalan yang benar .. Engkau kuatkanlah iman kami , mantapkan lah iman untuk menghadapi segala UjianMu ya Allah .. Engkau selamatkanlah saudara2 kami daripada ditindas .. Engkau hancurkan lah musuh2 Mu Ya Allah .. Engkau berikanlah kemenangan kepada mereka .. amin amin amin yarobal 'alamin .. "





Sabda Nabi : " Ilmu itu milik Allah , barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah , Allah akan menggandakan sepuluh kali kepadanya " JOM SHARE =D

1 comment:

  1. Nice info..
    Kunbal gan http://animexdroid.blogspot.com/

    ReplyDelete