hidup ku


Sunday, 9 December 2012

Tak Solat pun Boleh BERJAYAAssalamualaikum ! Alhamdulillah , masih bernafas kita hari nie yer ? ada juga saudara ana yang sudah kembali kepada Ilahi .. baru form 3 , sudah pergi buat selama-lamanya .. baru form 5 sudah dijemput Malaikat Maut .. kita pula entah bila .. perkara yang semakin dekat dengan kita adalah MATI .. kita gembira  bila tibanya birthday kita , namu kita tak sedar yang hari ulang tahun lahir kita adalah untuk mengingati yang kita semakin tua dan semakin dekat untuk menemui ajal .. moga2 kita dimatikan dalam keadaan Husnul khotimah , dalam keadaan Allah redha akan kita .. InsyaAllah .. ehh , dah lari tajuk pula .. hee ..

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha.
Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj ?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?
Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusia yang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.
Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”
Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”
ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.
Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.

kejayaan di dunia seakan-akan berjaya ketika PMR ..
kejayaan di akhirat seakan-akan berjaya ketika SPM ..
Apa gunanya jika berjaya di PMR tapi tidak berjaya ketika SPM ??
Ada gunanya jika berjaya di SPM walaupun tidak berjaya ketika PMR ..
begitu juga dengan kejayaan di dunia dan di akhirat ..
lebih baik berjaya kedua-duanya ..
tapi jika tak mampu , kejayaan di akhirat sudah mencukupi ..
namun perlu berusaha mencari kedua-dua selagi masih mampu bernafas =)

Allah bagi harta , untuk di uji .. sama ada digunakan ke jalan Allah atau
ke jalan maksiat .. jangan tidak bersedekah kerana takut duit akan cepat
habis .. tapi jngan lah berbelanja melampau kerana ia mampu cepat buat
anda bankrup .. harta kalau simpan sampai mengalahkan gunung , sedikit
pun tak boleh dibawa untuk ditimbang di akhirat kelak ..

tapi irfannnn , apa yang dibawa ke dalam kubur nanti ?
hmm , bekalan dia adalah amal kebajikan yg dilakukan di dunia ..
uke , macam nie .. kalau nak masuk dewan peperiksaan , apa yang
ana perlukan untuk berjaya ? mestilah ada sedkit bekalan .. bekalan
apa ? bekalan ilmu .. supaya ana dapat jawab soalan dengan tepat ..
begitu juga dengan akhirat .. kalau nak msuk kubur ( alam barzakh ) ,
apa yang ana perlukan untuk berjya ( msuk syurga ) ? mestilah
sedikit bekalan .. bekalan apa ? bekalan amal kebaikan ..

soalan SPM kita tak tahu ..
soalan malaikat kita tahu ..
bila SPM dilangsungkan , kita akan tahu apabila diberitahu ..
tapi kita tak tahu bila malaikat mahu menjemput kita ..
itulah perbezaan untuk menentukan kejayaan di dunia dan di
akhirat .. namun kedua2nya sebenarnya sangat penting ..


info : facebook


Sabda Nabi : " Ilmu itu milik Allah , barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah , Allah akan menggandakan sepuluh kali kepadanya " JOM SHARE =D

5 comments:

 1. assalamualaikum,bgus usha ini..alhamdulilah~

  ReplyDelete
 2. assalam... post yg bnyk beri pngjrn dan motivasi...
  teruskn.... p/s: lama tak lawat blog irfan ^^"

  ReplyDelete
 3. nice sharing..istidraj i will remember that word ^^

  ReplyDelete
 4. Nice post!!! ;)
  May Allah bless you.

  ReplyDelete